03 Mart 2013

Yüzüklerin Efendisi Türkçe Yorum




Yüzüklerin Efendisi : The Lord of the Rings
Film, dünyanın en çok satan ikinci romanı olan Yüzüklerin Efendisi’nin sinema uyarlamasıdır. Kitap serisi 1937 ve 1949 tarihleri arasında J.R.R.Tolkien isimli bir İngiliz Professör tarafından yazılmıştır ve halen çeşitli İngiliz okullarında ders kitabı olarak okutulmaktadır.
Dünyanın en yüksek bütçeli filmlerinden biridir. Çekimlerinin çoğunluğu Yeni Zellanda’nın doğal güzellikleri
içerisinde yapılmıştır. Çekimleri 8 yılda tamamlanan ve üç filmden oluşan seri toplamda 30 dalda Oscar adaylığının 17 tanesini kazanmıştır.

Yazar Yorumu: Henüz izlememiş olanlar için, eğer fantastik tarzdan hoşlanmasalar bile güzel zaman geçirtecek bir filmdir.  İçeriğinde fantastik tarzın yanı sıra hafife alınmayacak miktarda macera, komedi, romantik, korku vb. öğeler bulunduruyor. Filmlerin her biri yaklaşık 3’er saat sürüyor ancak zamanın nasıl geçtiğini fark etmeyeceksiniz.


 Aldığı Oscar ödüllerinin bazıları en iyi görsel efekt ve en iyi müzik dalında olduğunu da unutmadan bu seriyi indirip düşük çözünürlükte izlemek yerine geniş ekran televizyonda en azından DVD (mümkünse Bluray) formatında HD olarak ve ses sistemiyle izlenmesini tavsiye ederim.
Eğer zamanınız varsa öncelikle kitapları okuyup daha sonra filmi izlemeniz daha da iyi olacaktır. Yüzüklerin Efendisi serisinin başlangıç kitabı olan ve filmi de Yüzüklerin Efendisi üçlemesinden hemen sonra çekilen Hobbit’i de okumayı ve izlemeyi ihmal etmeyin.

Film hakkında çok daha detaylı bilgiyi vikipedi'den bulabilirsiniz.
Vikipedi sayfası için lütfen TIKLAYIN

Şimdi serinin filmlerine de kısaca değinelim. İsterseniz fragmanları youtube aracılığıyla izleyerek oyuncuların performansını ve orta dünyanın büyülü havasını tatmaya başlayabilirsiniz. Keyifli seyirler.
Youtube Türkçe fragman için lütfen TIKLAYIN


Yüzük Kardeşliği: The Fellowship of the Ring (2001)
Serinin ilk filminde tek yüzüğü geçmiş bir macerada tesadüfen (!) ele geçiren Bilbo Baggins yalnız bir yolculuğa çıkarken yüzüğü yeğeni Frodo Baggins’e bırakır. Shire’da sakin bir hayat sürmekte olan Frodo ve yakın arkadaşı Sam, yüzüğün kötülük için çok büyük bir silah olduğu haberiyle gelen büyücü Gandalf tarafından yüzüğün yok edilebilmesi için onu teslim edebilecekleri Ayrık Vadi’ye gönderilirler. Ancak yüzüğü yok eme görevi yine Frodo’da kalır. Frodo, Sam, Gandalf ve onlara katılan 6 kişi ile birlikte yüzüğün yok edilebileceği tek yer olan Hüküm Dağı'na doğru oldukça tehlikeli bir yolculuğa çıkarlar…



İki Kule: The Two Towers (2002)
İlk filmin sonunda yüzük kardeşliği dağılmak zorunda kalır ve kahramanlarımız iki ayrı grup olarak yollarına devam eder. Frodo ve Sam yanlarında onlara yol gösterecek ve pek de güvenilir bir yaratık olmayan Gollum ile birlikte kötü Lord Sauron’un diyarı olan Mordor’un derinliklerindeki Hüküm Dağı’na ilerlerler. Diğer grup ise onlara zaman kazandırmak ve Orta Dünya’daki insanların güvenliğini sağlamak için Rohan ve Gondor’a giderler. Ancak Gandalf onları kurtarmak için dev bir yaratık olan Balrog ile savaşmış ve geride kalmıştır…


Kralın Dönüşü: The Return of the King (2003)
Rohan orkların saldırısından kurtarılır ve şimdi sıra Gondor’dadır. Bu büyük savaşlar devam ederken Frodo, Sam ve Gollum düşmanın burnunun dibinden sızarak Mordor’a girer. Artık yüzük yok edilebileceği yere çok yakındır. Ancak aynı zamanda kötü Lord Sauron’un yanı başında ve savunmasızdır. Sauron’un dikkatini dağıtmak için yapılacak son hamle amacına ulaşacak mıdır?


Filmin Künyesi:
Yönetmen: Peter Jackson
Oyuncular: Elijah Wood, Ian McKellen, Orlando Bloom, Vigo Mortensen, Liv Tyler, Kate Blanchet, Cristopher Lee, Andy Serkis…
Yazar: J.R.R. Tolkien

Yazar: Doğa İLTER
Alıntı: IMDb, Wikipedia
Not: Yukarıda iletilen bilgi ve yazıların izinsiz kullanılması yasaktır.

Hiç yorum yok: